Göbek Bağı Bakımı
Göbek Bağı Ne Zaman Düşer?
Bebeğinizin üstünü değiştirirken ya da ilk banyolarını yaptırırken göbek bağına dokunmakta tereddüt ettiğinizi biliyoruz. Çiçeği burnunda annelerin pek çoğu “göbek bağı ne zaman düşer?” sorusunun yanıtını merak eder. Hamileliğinizde bebeğinizin beslenme kanalı olan kordon, daha önce de belirttiğimiz gibi doğumdan sonra işlevini yitirdiğinden kuruyarak düşecektir. Başlarda vücudumuzdaki bazı kan damarları gibi mavimsi bir rengi olan yenidoğan göbek bağı, her geçen gün daha koyu bir renk alır. Doğumdan yaklaşık iki hafta sonra tamamen kuruduğunda ve siyah renge dönüştüğünde ise kendiliğinden düşer.
Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılır?
Göbek bağı, bebeğinizin vücudunun bir parçası olduğundan kuruyup düşme sürecinde oldukça hassasiyetle yaklaşılmalıdır. Aksi halde enfeksiyon, alerji, pişik gibi bebeğinizin sağlığını ve konforunu olumsuz etkileyecek durumlar ortaya çıkabilir. Göbek bağı bakımı nasıl yapılır?
Göbek bağına bakım yapmak için aslen iki temel kural mevcut:
1. Temiz ve kuru tutmak
2. Banyoda dikkatli olmak
Bağın daima temiz olması göbek kordonu bakımı için en önemli kuralımız. Bunun için doktorunuzun tavsiyesi ile antiseptik özellikli bir solüsyon ya da doktorunuzun önerdiği başka temizleyiciler kullanabilirsiniz. Bebeğinizin bezini değiştirirken dışkı bulaşması, göbek bağının sulanması, kıyafetle temas ettikçe yapışkan bir hal alması gibi sebepler hijyeni tehdit edeceğinden her gün özellikle bez değişimi sırasında solüsyonlu pamuk yardımı ile bağı nazikçe temizlemelisiniz.
Bağın daima kuru kalması gerektiğinden temizledikten sonra bölgeyi pamuklu bir bez ile kurulayabilirsiniz. Zira göbek bağı enfeksiyonu için zemin hazırlayan en büyük etkenler, nemli ve havasız kalmasıdır. Kuruluğu sağlamak için bebek bezini kordonun altından bir iki santim katlayarak bağlayabilir, yazın havalandırmaya elverişsiz zıbın yerine alt ve üst kıyafet giydirebilirsiniz.
Yeni doğan bebeğin yıkama süreci annelere endişe verebilir, özellikle de göbek bağı söz konusu olunca. Göbek bağı bakımıiçin banyoda da kordona hassasiyetle yaklaşmalı, yine “temiz ve kuru” kuralına uymalısınız. Kordona çok su gelmemesi ve bölgesel yıkama için bebek banyo süngeri kullanabilirsiniz.
Peki göbek bağı düştükten sonra ne yapmalı? Aslen bağ düştükten sonra bebeğinizin göbek deliği için yapmanız gereken pek fazla şey yok. Ancak tedbir olması açısından yine doktorunuza danışarak göbek çukurunu 2 ila 3 gün daha solüsyon ile temizlemekte ve kuru tutmakta fayda var.
Göbek Bağı Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Bebeğinizin göbek kordonu kuruyup düştükten sonra göbek bölgesinden rahatsız edici koku gelmesi, sulanma, iltihap, kızarıklık, şişme gibi belirtiler fark ederseniz mutlaka doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.
Bu yazı, Silverette gümüş göğüs koruma kapakları için hazırlanmıştır.